Poika lähti mummolle hoitoon ja äiskä sai siivota ja leipoa koko päivän. Ihanaa, aamulla lensi petivaatteet ulos 27 asteen pakkaseen, siitäs saitte punkkiseni!! Oli kyllä nautinto siivota, kun ketään ei roikkunut jaloissa ja kitissyt ja känissyt. Vaihdoin yläkerran aulan järjestystä. Aula on aika iso ja siinä ei ole yhtään ehjää seinää, joten on aikast hankala sisustettava. Edellinen järjestys oli jotenkin kolkko ja nyt laitoin uuteen järjestykseen. Pitäisi jostain löytää kaksi samanlaista nojatuolia, ainoa ongelma vaanon että pitäisi löytää ne aika halpaan hintaan... No, eipä kaikki tarvitse heti valmista olla, joskus sitten ostan kun löydän mieleiset.

Päätin tänään leipoa sämpylöitä ja pari leipää pakkaseen. Pitäisi kyllä ehdottomasti leipoa useammin, tuli niin herkkuja ja sai kaapin perukoita tyhjentymään. Jospa sitten vaikka ottaisin tavoitteeksi tehdä kerran viikossa satsin itsetehtyä leipää tai sämpylää, onhan se halvempaakin.

MONIVILJALEIPÄ

410307.jpg

5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

2 rkl ruokokidesokeria

1 dl neljänviljanhiutaleita

1 dl ruisjauhoja

1 dl kuidukas-hiutaleita

n. 12 dl sämpyläjauhoja

50 g voita

Sekoita lämpimään veteen sokeri, suola, hiutaleet ja jauhoihin sekoitettu hiiva. Alusta taikina ja lisää loppuvaiheessa sulatettu voi. Anna taikinan kohota liinan alla. Leivo leiviksi ja kohota vielä pellillä. Ennen uuniin laittoa voi leivät voidella siirappivedellä ja ripotella päälle vähän hiutaleita, sekä viiltää veitsellä kuviot pintaa. Paista 200 asteessa noin 30 min. Itse vähensin lämpöä noin puolessa välissä.